ISO 28001:2007

Az ISO 28001 biztonsági irányítási rendszerek az ellátási lánc számára szabvány fő célja a biztonsági kockázatok minimalizálása, és ezáltal az áruk és anyagok zökkenőmentes és időben történő elosztásának biztosítása.

Az ISO 28001 szabvány útmutatást ad a nemzetközi ellátási láncok vállalatai számára a következő követelményeknek:

  • Az ellátási lánc biztonsági folyamatainak kidolgozása és végrehajtása
  • Az ellátási lánc minimális biztonsági szintjének létrehozása és dokumentálása
  • Annak érdekében, hogy megfeleljenek az alkalmazandó jogszabályok követelményeinek, a nemzetközi kormányzati szervek által meghatározott kritériumoknak megfelelően és a nemzeti ellátási lánc biztonsági programjaival összhangban


Az ellátási lánc fogalma

A kapcsolatok és kapcsolatok halmaza, amelyek lehetővé teszik, hogy a termék a beszállítók, gyártók, nagykereskedők, forgalmazók, kiskereskedők és végső soron a fogyasztók között mozogjon. Ez kiterjed az áruk és szolgáltatások beszerzési fázisától az egymást követő gyűrűkre a gyártásig és a végső fogyasztó felé történő szállításig. Az üzleti folyamatok tekintetében az ellátási lánc; értékesítési folyamat, termelés, készletgazdálkodás, anyagellátás, elosztás, beszerzés, értékesítési előrejelzés és ügyfélszolgálat.

Az ellátási lánc szorosan kapcsolódik a vállalkozások összes munkafolyamatához, valamint a szállítótól az ügyfélig minden termék és szolgáltatás eljuttatásának folyamata . Az ily módon megvalósuló összes tevékenység magyarázható az emberi erőforrások, a technológia, a vállalati struktúrák és az erőforrások fogalmának nevében.

Valamennyi vállalat valójában egymás ügyfelei; ezen szervezetek lényegében az ellátási láncot alkotják. Habár az ISO 9001 követelményei tartalmazzák a beszállítók teljesítményük alapján történő értékelésének és kiválasztásának folyamatát, ugyanakkor a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) létrehozta és 2007-ben kiadta az ISO 28001 ellátási lánc biztonsági menedzsment rendszer szabványát, különösen az ellátási lánc menedzsment rendszerén.

Az elmúlt években a szervezetek rájöttek, hogy ha az ellátási láncban rejlő kockázatokat helyesen azonosítják és hatékonyan kezelik, akkor az üzletmenet folytonosság szempontjából nagy előnyre tehetnek szert. Pénzügyi válság idején óriási annak a következménye, ha nem szállítjuk a szállított terméket időben és helyesen. A vállalatok szolgáltatásnyújtásának folyamatossága szempontjából fontos meghatározni a tevékenységek során felmerülő lehetséges kockázatokat és megtenni a szükséges kockázatcsökkentő intézkedéseket. Itt található az ellátási lánc biztonsági menedzsment rendszere, amelynek célja a lehetséges biztonsági kockázatok kezelése és az ellátás folyamatosságának biztosítása a mai ingatag környezetben is.

Az ISO 28001 szabvány számos közös záradékot tartalmaz az ISO 9001-gyel (a rendszerek integrálhatóak). Az ISO 28001 ellátási lánc biztonsági menedzsment rendszer szabványa azonban egyedül is létrehozható és megvalósítható egy szervezetben. Más szavakkal, az ISO 28001 tanúsítvány megszerzéséhez nem szükséges, hogy a szervezet rendelkezzen ISO 9001 minőségirányítási rendszer tanúsítvánnyal is.
Sikeres audit esetén EMT tanúsítványt tudunk kiállítani.

Az ISO 28001 könnyen integrálható más irányítási rendszerekkel (pl.: ISO 9001 (Minőségirányítási rendszerek), ISO 14001 (Környezetközpontú irányítási rendszerek stb.), valamint lehetővé teszi az ellátási lánc kockázatainak hatékony kezelését.

 

 

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275