logoEMT3

ISO 45001:2018

 

Mi az ISO 45001?

Az új ISO szabvány, az ISO 45001 azokra a szervezetekre vonatkozik, amelyek célja egy nemzetközileg elismert munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer (MEBIR) létrehozása és bevezetése annak érdekében, hogy a legkisebbre csökkentsék a munkatársakat és más érdekelt feleket érő kockázatokat, továbbá, hogy fenntartsák és folyamatosan fejlesszék egészségvédelmi és biztonsági teljesítményüket.

A szabvány ISO-szabványként való megjelentetését az OHSAS 18001 inspirálta, amelynek magyar változata az MSZ 28001:2008 és amely az OHSAS 18001:2007 szó szerinti átvétele.

A legnagyobb előnye abban rejlik, hogy csökkenhet a balesetek, egészségkárosodások száma, ha a rendszert megfelelően bevezetik és működtetik.

Az ISO 45001 munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer könnyen összeintegrálható az ISO 9001 és az ISO 14001 szabvánnyal is és átveszi az OHSAS 18001 (MSZ 28001) helyét.

Az ISO 45001 irányítási rendszerben az egyik legfontosabb változás az OHSAS 18001:2007-hez képest a HLS szerinti új szerkezet (www.iso.org/directives). A további változások is hasonlók, hangsúlyos a szervezet környezete és a felső vezetőség szerepe.

 

A SZABVÁNY SZÜKSÉGESSÉGÉNEK OKAI

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint minden 15. másodpercben meghal egy dolgozó munkabalesetben, vagy ilyen eredetű betegségben és 153 ember szenved el a munkájával kapcsolatos sérülést. Az évente több mint 2,3 millió haláleset és a több mint 300 millió nem halálos baleset óriási terhet ró a szervezetekre és a társadalom egészére. Ezeknek a halálozásoknak és baleseteknek jó részét meg lehetne előzni, ha a szervezetek megfelelő rendszert és folyamatokat működtetnének.

A szabvány előírja az irányítási rendszer követelményeit és egy olyan keretrendszert ad meg, amelynek megvalósításával csökkenthető az alkalmazottakat érő sérülések és egészségromlás kockázata. Bevezetésével a szervezetek képesek lesznek a MEB-kockázataik felmérésére és kezelésére, valamint MEB-teljesítményük növelésére.

Az ISO 45001-et minden szervezet alkalmazhatja, függetlenül méretétől, tevékenységének jellegétől, továbbá előírásai beépíthetők más egészségügyi és biztonsági, pl. a dolgozói wellness és jólléti programokba. A szabvány a jogi megfelelést is segíti.


Mire alkalmazható a MEBIR?

A szabvány alkalmazható bármely szervezetre, amely ki kívánja küszöbölni vagy minimumra kívánja csökkenteni az alkalmazottak vagy egyéb érdekelt felek kockázatát, akik a tevékenységük miatt munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági veszélyeknek lehetnek kitéve.

Az ISO 45001-et fenntartó szervezeteknek egyértelmű irányítási felépítése kell legyen meghatározott hatáskörökkel és felelősséggel, világos fejlesztési célokkal, mérhető eredményekkel és strukturált megközelítéssel a kockázat kezeléshez.

Ez magába foglalja az egészségvédelmi és biztonsági irányítási hibák figyelését, a teljesítés auditálását és a rendszabályok és célok átvizsgálását.


Mik az ISO 45001 szerinti tanúsítás előnyei?

  • csökkent működési költségek – a váratlan események és egészségkárosodás miatti állásidők és a törvényes díjakkal, illetve kártérítéssel kapcsolódó költségek,
  • törvényeknek való megfelelés - annak megértésével, hogy a törvényes és szabályozási követelmények hogyan befolyásolják a szervezetet és annak vevőit,
  • fejlődő kockázatkezelés - a lehetséges véletlen események egyértelmű azonosításával, valamint szabályozások, ellenőrzések és intézkedések bevezetésével.

 

 

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275